HTML

MythTV

Digitális televíziózás DVB-T, DVB-S és IPTV alapokon, MythTV-vel Intelligens módon, számítógépes támogatással. Olyan dolgokról fogok beszélni, ami más MythTV fórumokon nem fordul elő. Elemző, értekező írásokat is fogsz találni sé howtokat is. MythTV, műsorrögzítés, jamu, minden ami Myth. DVB-T, DVB-S, tuner pci, usb tuner, linux , ubuntu, debian

Friss topikok

  • Szabi1981: @atix68: Köszönöm a helyesbítést. (2012.10.31. 12:51) Szolgáltatók, adások
  • Szabi1981: lskywalker, Lásd: mythtv.blog.hu/2011/08/18/szolgaltatok_adasok Tudnod kell, hogy a szolgáltató ... (2011.08.18. 12:20) MythTV -- mikor és mikor ne

MythTV -- mikor és mikor ne

2011.03.05. 22:13 :: Szabi1981

Sziasztok,

 

Gondoltam indítok egy MythTV centrikus blogot, ahol a tapasztalataimat megosztom.

Neten agyba-főbe reklámozzák a MythTV-t, hogy milyen jó (és tényleg az), de az IT-sok elfelejtenek megemlíteni egy pár dolgot.

 

Hol helyezzel el a MythTV-t a DVR katyvaszban?

Hadd szögezzem le, hogy a MythTV a legfejlettebb DTV/DVR megoldás amit eddig láttam.

Van néhány szabad és néhány üzleti implementációja (DreamBox), tehát komoly szoftverrel állunk szemben.

Szokták mondani az emberek, hogy ott az XBMC. Nos, az XBMC mindent tud, csak egyvalamit nem, ami a lényeg: Műsorrögzítés.

Windows Media Center: Külföldön egész használható, de idehaza biztosan nem. Nagyon sok hibája van, főleg az EPG kezeléssel. Komoly használatra alkalmatlan és erősen OS függő. Ez a szerény véleményem.

Tehát, miért is jó MythTV használni?

A feature listát megtalálod a www.mythtv.org-on, ezt nem ismétlem ide.

A MythTV-t olyan informatikusok írták akiknek:

- Nincs idejük a TV előtt ülni akkor amikor a műsor megy

- Szeretik a sorozatokat

- Szeretik automatizálni az életüket

- Nem szeretnek szöszölni nyűgös időzítésekkel

- Utálják a szolgáltatókat

- Hobbi médiaközpont építők, maguknak csinálják és neked.

- Elemző programozóként és szoftvertervezőként azt mondom: Okosak, ügyesek, teljes Kudos mindenkinek. Talán az adatbázis ha nem csak MySQL -only lenne annak tudnék örülni, illetve ha az adatbázis séma jobb lenne, de ez nem a legfontosabb az emberek többségének.

- Olyan médiaközpontot akarsz ami jó is :D

Konkurencia?

 

Hadd szögezzem le, hogy a MythTV a legfejlettebb DTV/DVR megoldás amit eddig láttam.

Van néhány szabad és néhány üzleti implementációja (DreamBox), tehát komoly szoftverrel állunk szemben.

Szokták mondani az emberek, hogy ott az XBMC. Nos, az XBMC mindent tud, csak egyvalamit nem, ami a lényeg: Műsorrögzítés.

Windows Media Center: Külföldön egész használható, de idehaza biztosan nem. Nagyon sok hibája van, főleg az EPG kezeléssel.

Lelki oldal

 

A céges jól ráéreztek, hogy ezen a téren van egy kicsit nagy piaci rés, vagyis csak volt.

Van egy generáció, az enyém (most 30 leszek), akik Satellite-ről láttak elsőnek értelmes műsorokat, hullámcsapdákat építettek a fizika-tanár támogatásával, hogy bejöjjön a Sky News a műhódról.

Nekünk nem volt gyerekkorunkban DVD írónk, de videónk is csak elég későn lett.

Toszogattuk a videóba a VHS kazettákat 2 órányi adásonként és álmodtunk.

Álmodtunk egy szebb világról, a 90-es években ahol:

- Nem kell a videó távvezérlőjével bepötyögni hogy hány órától hány óráig rögzítsen a videó

- Nem mosott a kép

- Nem kell figyelni, hogy abban a pillanatban amikor épp rögzítenék, akkor lesz-e még annyi hely a kazin, hogy beférjek

- Szerettünk volna korlátlan tárterületet

- Utáltuk a hirdetéseket, és manuálisan vágtuk ki a filmekből két videóval másolással és fáradtságos munkával

- Nem volt bittorent

- Nem volt merevlemez

Az ember olyan, hogy a gyerekkori álmait hajhássza, és már csak azért lesz lesz felnőttként olyanom, ami gyerekként kellett volna. Mert olyan vagyok, hogy megvalósítom az álmaim. :)

Te is ilyen vagy, hiszen ide tévedtél.

Kinek nem való a MythTV világa?

A MythTV szép, jó, hatékony, imádom, de vannak embertípusok akiknek nem ajánlom és meg ismondom miért.

  1. 50 év felettiek, főleg ha nincs műszaki érzékük. Nekik ez a világ teljesen idegen lesz. Inkább vegyenek egy Dreamboxot.
  2. Néma fog kelleni egy kis SQL ismeret, ha igazán bedurvulsz. Én szoktam írni saját karbantartó szkripteket, amiket majd itt publikálok.
  3. Hülye vagy az informatikához. A MythTV nagyon nagyon felhasználóbarát, nagyon intuitív, de azért a beállításához a józan észnél picit több kell... A másik oldalon ez azt jelenti, hogy viszont tényleg szinte mindent be tudsz állítani a felhasználói felületről, egyszerűen. De az időt rá kell szánni.
  4. Nincs 5-10 óra szabadidőd, hogy beállítsd.. Hát, akkor fizess a UPC-nek, T-Comnak meg a Diginek.. ők tudják, hogy te hogy akarod.. Nincs választásod, mert nem is akarsz szabadságot.
  5. Leszarod, hogy hogy működik.. Nos, egy ideig megteheted, de ha tényleg jót akarsz magadnak, akkor tanulsz, fejlődsz és okos leszel.

Kinek ajánlom?

  1. Csajok. Meglepő? Persze, de a lányok imádják a sorozatokat, nem szeretnek lemaradni semmiről, meg tudják szeretni a MythTV-t. Az én szerelmem közgazdász, nem nagyon érdekli sem a számítógépes játék, sem a gép, olvasni szeret, de nagyon gyorsan megtanulta kezelni a MythTV-t és utána ő mutatott nekem trükköket, hogy mit hogyan jó/érdemes csinálni. Meglepő. De működik.
  2. Nincs csajod, de szeretnél... Nos mond el, hogy vagy egy cuccod, ami felvesz neki akármilyen filmet, sorozatot, kivágja a hirdetéseket, kitalálja, hogy a sorozat melyik epizódja nincs meg neki. Automatikusan szedi a feliratot, borítót meg minden. Tud olyat mondani, hogy "Olyan filmet akarok ami nem akció, szerepel benne Antonio Banderas és romantikus és mások szerint is jó és HDben van és 2004 után készült".. Menő dolog hidd el, Merdzsója sokmindenkinek van, de ilyen cucca nincs...
  3. Informatikusoknak, akik 25-30-asok, vagy csak szeretnék automatizálni a TV nézési szokásaikat
  4. Akik nem kapcsolgatni szeretnek a csatornák között, hanem tematikusan nekik való műsorokat nézni és rögzíteni.

 

Előzménynek talán ennyi elég is.. Belevetjük magunkat a sűrűjébe hamarosan.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mythtv.blog.hu/api/trackback/id/tr972713713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazoja 2011.05.26. 17:01:36

várom a folytatást :-)
konkrétan az érdekelne, hogy milyen gépigénnyel és milyen hardverekkel lehet egy ilyent összehozni

Jazoja 2011.05.28. 13:30:53

Ez a linux/mythtv-re vonatkozik?
- Kódolt (MindigTV Extra) adásokat venni tudó USB tuner NINCS (az Alcornak van, de olyan a chip ami nem supportált Linux alatt)

lskywalker 2011.08.17. 10:02:20

Sziasztok!

Én is elgondolkodtam egy ilyen MythTV-s megoldáson.
Van egy T-Home-os iptv előfizetésem, amihez adtak is set-top boxot. A terv az lenne, hogy ezt a boxot "eldobnám" és a MythTV-ben állítanám be az IPTV-t. Ehhez hardver oldalról elvleg ha jól sejtem csak egy hálókártya kéne, semmi DVB tuner. Van valakinek ilyen tapasztalata, tudása?

Szabi1981 2011.08.18. 12:20:24

lskywalker,

Lásd: mythtv.blog.hu/2011/08/18/szolgaltatok_adasok

Tudnod kell, hogy a szolgáltató melyik szerverről, milyen porton streameli az adást, ez alapján a MythTV meg tudja jeleníteni az adást, támogatott, technikailag működik.
Felhívom a figyelmed azonban arra, hogy amennyiben a set-top-boxba bármilyen titkosítási kulcs van beépítve (ha Smart kártyát adtak neked, akkor szinte biztosan lesz), akkor a kulcs legális visszafejtéséhez szükséged lesz egy Smart kártya olvasóra, megfelelő kernelmodulokra és csomagokra. Ezek magától a MythTV-től függetlenek. Még ha legális is az ilyenfajta tévézés, imho az, akkor sincs jogod rögzíteni az adást legálisan.
Mivel nem tudom eldönteni hogy ezt te legálisan vagy illegálisan akarod-e használni, és nem adok segítséget törvénysértéshez ezért tovább ebben nem tudok segíteni.

Technikailag ez egy jó kiinduló pont (Sasktel, TPG szolgáltatókhoz): www.mythtv.org/wiki/IPTV

Ezt a blogot is figyelmedbe ajánlom:
avenard.com/iptv/MythTV.html
süti beállítások módosítása