HTML

MythTV

Digitális televíziózás DVB-T, DVB-S és IPTV alapokon, MythTV-vel Intelligens módon, számítógépes támogatással. Olyan dolgokról fogok beszélni, ami más MythTV fórumokon nem fordul elő. Elemző, értekező írásokat is fogsz találni sé howtokat is. MythTV, műsorrögzítés, jamu, minden ami Myth. DVB-T, DVB-S, tuner pci, usb tuner, linux , ubuntu, debian

Friss topikok

  • Szabi1981: @atix68: Köszönöm a helyesbítést. (2012.10.31. 12:51) Szolgáltatók, adások
  • Szabi1981: lskywalker, Lásd: mythtv.blog.hu/2011/08/18/szolgaltatok_adasok Tudnod kell, hogy a szolgáltató ... (2011.08.18. 12:20) MythTV -- mikor és mikor ne

Szolgáltatók, adások

2011.08.18. 12:02 :: Szabi1981

Felhívom a tisztelt olvasó figyelmét, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint, a bármilyen technikai úton sugárzott, kódolással ellátott televíziós műsorszórás nem támogatott módú, un. kalóz kikódálása, a kódrendszer feltörése, kijátszása, illetve kódolt adások engedélyezettnél nagyobb méretű rögzítése, terjesztése, stb... bűncselekménynek minősül, mely minősített esetben ahogy tudom akár két év szabadságvesztéssel is járhat.

Kalózkodás

Nem vagyok jogász, nem pontosan idéztem a törvényt, de a lényeg mindenképpen ilyesmi: Aki kódolt adás kikódolásával foglalkozik annak tudnia kell, hogy törvényellenes dolgot művel!

Ilyen okok miatt semmilyen módon nem akarok ismertterjesztést folytatni ebben a témában. Ha érdekel keress rá Google-ön és megtalálod ezeket a programokat.

Annyit elárulok, hogy

  • A szolgáltatóknál szakemberek dolgoznak és nem hülyék, úgy csinálják, hogy nem vagy csak nehezen legyen törhető a védelem
  • Még ha sikerült is feltörnöd a védelmet, számolj azzal, hogy
  1. A Linuxos közösségtől nem fogsz kapni támogatást a fórumokon, és tőlem sem :), egészen addig segítenek, hogy "ebbe a mezőbe írd be a legális kulcsot", de kulcsot nem fogsz találni.
  2. A Smartkártya olvasása pofon egyszerű, de az adatok helyes értelmezése kevésbe dokumentált
  3. A kalózkodást támogató megoldása a standard Linux kernelnek nem részei: vagy működnek, vagy sem, vagy elavult vagy sem.
  4. A kalózkodás még ha sikerül is, akkor is változni fog a kulcs, bizonyos időnként, ami legalább 1 havi sűrűséget jelent, megjósolhatatlan mikor, tehát stabilan sosem fog működni
  5. Ne is próbálj Nagravision 3-at vagy Conaxot törni, matematikailag sok év kell hozzá, és ha változik a kulcs, akkor kezdheted elölről. Az erre fordított áramszámlád többe fog kerülni, mint a legális előfizetés :)

Arról szeretnék pár szót szólni, hogy milyen szolgáltatókkal és szolgáltatásokkal használható a MythTV legálisan, törvénytisztelő módon.

Hardverek

PCI/USB analóg TV tunerek

Az analóg TV adást vevő tunerek, legyen az bármilyen felülettel a számítógéphez csatlakoztatva kihaló félben vannak a DVB-T műsorszórás elterjedése miatt.

2011.12.31.-én lekapcsolják az analóg adókat Magyarországon (és Európa nagy részén), így pár hónapig még használhatóak az ilyen eszközök, utána már nem.

A túlélés egy vékony útja a nem digitális kábeltévés műsorszórás, ahol ezek a kártyák továbbra is használhatóak maradnak (egy darabig).

Egy analóg kártya minősége a rajta lévő Tunerchip minőségétől függ. Az itt kereskedelmi forgalomban kapható kártyák tuner-e Siemens szokott lenni, valamelyik válfaja.

Nekem sok kártya esetén nem volt meggyőző a képminősége, főleg erősen kontúros műsorok esetén (pl. rajzfilmek).

Analóg kártyák esetén a TV műsorfüzet XMLTV-n keresztül a port.hu -ról jön, amit beállítani közepesen macerás.

Digitális műsorok

Linux alatt minden DVB adás libraryje végsősoron ugyanaz, így a kezelése, kezelhetősége ugyanazokkal a modulokkal, programokkal és komponensekkel történik. Ami változik az a "tuner" drivere. 

A DVB-S (szatelit = műhold), DVB-T (földfelszíni), DVB-C (kábeltévés) kezelése a front-endben ugyanaz, a backend-ben technológia függő eltérések vannak.

  • Borovaéles kép: Igen, ha az eredeti felvétel minősége is az, ritkán adnak HD műsort, általában SD műsorszórás van, de még az is szebb, mint az analóg
  • Bár nincs vételi zaj, hangyás kép, de ha nem erős a jel, rosszminőségű az antenna akkor "bepixelesedik a kép" és csúszások fordulnak elő az eldobott képkockák miatt.
  • Automatikusan van EPG (elektronikus műsorfüzet)

Milyen technológiákkal (nem) tudod használni a MythTV-t és a Linuxodat, Windows-odat?

Hangsúlyozom, amit itt leírok az ugyanúgy érvényes a MythTV-re, a Linux-ra.

  1. DVB-T földfelszíni nem kódolt adások (~MindigTV): Natívan csodaszépen megy, stabil.
  2. DVB-T földfelszíni kódolt adások: Legálisan, támogatott úton nem lehetséges. A probléma a dekódolás, egyedül az Alcor-nak láttam kártyáját, ami képes fogadni SIM kártyát, ám egyrészt kb. 20,000 Ft sok egy ilyen kártyáért szerintem, másrészt az előfizetést így-is-úgy-is ki kell fizetni. A kártya a gyártó szerint Linux alatt nem támogatott. 
  3. DVB-C: A szolgáltatók általában egy területi kódot használnak, amit a set-top-box első bekapcsolásakor kell beírni. Bár léteznek DVB-C PCI/PCIe kártyák, azokat gyakorlatban itt Magyarországon nem lehet kapni, vagy csak alig. Ennek oka a következő: A területi kódot a PCI kártyádba beírni (ha egyáltalán lehetséges) problémás, mert ehhez az EEPROM-ba kellene írni. Ha a PCI kártya úgy van megépítve, hogy nem tudod felülírni, akkor ennyi volt. A másik gond, hogy a kód bármikor megváltozhat és ez esetben kezdheted a "felprogramozást" elölről. A harmadik gond, hogy nem tisztázott számomra, hogy a set-top-boxban van-e beépítve bármilyen kulcs, gyanítom, hogy van. 
  4. DVB-S műholdas nem kódolt adások: Natívan szépen működik, jól támogatott. Bár manapság ilyen adás kevés van, de probléma nélkül nézhetőek.
  5. DVB-S műholdas kódolt adások: A szolgáltatók általában egy Smartkártyát adnak, amin a titkosítási kulcs található, ezzel tudod dekódolni az adást. Többféle kódrendszer van használatban. Ahhoz, hogy legálisan tudd nézni a kódolt adásaidat nem sokat kell tenned: Vásárolsz egy CAM/CI modullal rendelkező PCI kártyát, veszel egy CI modult és van a Smartkártyád, innentől a Linux és a MythTV megérti, kezeli és kész is vagy. A T-Home vagy melyik szolgáltató Nagravision 2-es kódolási rendszert használ(t) műholdon, ami kikódolható: legálisan relatíve könnyen (a fent említett módon), illegálisan kicsit nyűgösebben. Én nem csináltam. Erről majd részletesebben lentebb írok.
  6. InternetTV / IPTV: Van néhány szolgáltató akiknek van a világon ilyen szolgáltatása, a saját IP tartományán belül lévő ügyfeleinek, ilyen egy francia és egy ausztrál társaság, illetve a T-Home. IPTV-vel kapcsolatban nincs tapasztapatom, ám az biztos, hogy az IPTV RTP/RCP vagy DCCP protokollt használ TCP helyett, azaz a normál mezei boxed router nem fogja tudni átvinni a TV jelét, ehhez vagy egy set-top-box kell (és ebbe kell beledugni az "xDSL modemet -- ami ugye valójában nem is modem :)), vagypedig egy nagyon jól beállított Linux alapú router. Minden esetre a szolgáltatók itt sem hülyék, ha nem vagy a saját IP címtartományában akkor jó eséllyel nem fog működni a szolgáltatás, illetve itt is bizonyára van valamilyen jelszó / AES/DES titkosítás aminél a kulcspár egyik tagja bele van "égetve" a set-top-boxba, csakúgy mint a DVB-S eszközöknél.
  • T-Home műholdas: megfelelő hardverrel legálisan megy, illegálisan jó eséllyel menni fog, ám ekkor kb. havonta állítgathatod át a kulcsot, azaz nem lesz folyamatos TV szolgáltatásod.
  • UPC Direct (Direkt?): Mivel a UPC Nagravision 3-as kódolást használ melyik kétirányú titkosítást valósít meg, ezért a kódolt adásokra tudomásom szerint nincsen CI/CAM modul, így PCI kártyával nem lehet venni az adást, következésképp számítógépen semmilyen OS alatt nem fogod tudni használni ezt a szolgáltatást (Nem hülyék az ITsok a UPC-nél sem, nem fogsz túljárni az eszükön). Illegálisan, mivel a Nagravision 3-as kódolás még nincs feltörve, ezért nem lehetséges.
  • UPC Kábeltévé (HD): A  UPC kezelési útmutatója szerint a telepítés egyik lépéseként be kell írni a postai irányítószámot (vagy valami más kódot, mindegy), melyet PCI kártyán kérdés, hogy hogyan tudsz megtenni. Mivel egy TechnoTrend kártya, ami DVB-Cs kb. 40,000 Ft-ba kerül, így nem kísérleteztem vele, sem legálisan, sem illegálisan. Illegális esetben a kikódolás, Smart kártya ugyanazokat a problémákat veti fel, mint a UPC Direct esetén. Nagravision 3.
  • MindigTV: Nem probléma, egy megfelelő TV Tuner kártyával működni fog. A hardver minősége erősen befolyásolja a végeredményt, de ez egy külön cikk témája lesz (Alcor termékekről főleg).
  • MindigTV Extra: Conax kódolást használ, fejlett, illegálisan nem használható, mivel nincs törés, Az Alcornak láttam egy USB tunerjét, amibe lehet SIM kártyát helyezni, ezzel Windows alatt tudod legálisan nézni az adásokat és akár rögzíteni is. Linux alatt hivatalosan nem támogatott, kérdéses, hogy működni fog-e, és mivel 20,000 Ft egy ilyen USB kulcs (és van - negatív - tapasztalatom a Linuxos Alcor driverekkel) és a titkosítási rész az számomra teljesen black-box és mivel elő is kell fizetni egy próba kedvéért is, én nem foglalkoztam vele.

4 komment

Címkék: linux upc direct kábeltévé dvb t dvb mythtv dvb c dvb s.

A bejegyzés trackback címe:

https://mythtv.blog.hu/api/trackback/id/tr973162496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atix68 2011.12.20. 22:53:00

A műholdas UPC adás vételéhez lehet kártyát venni, lásd ászf:
"
Az előfizető saját tulajdonú beltéri egységet is igénybe vehet (kártyás előfizető). Társelőfizetés (maximum 3 db további - 2., 3. és 4. - mediabox) kártyás előfizetés mellé is igénybe vehető, akár saját tulajdonú beltéri egységgel akár a Szolgáltató által biztosított beltéri egységgel. A társelőfizetésekre vonatkozóan a 3/B mellékletben szereplő díjszabás érvényes (2., 3. és 4. mediabox).
"
Ezt használják a saját beltéris előfizetők legálisan, megy pci kártyával is.

A leírásból kimaradt a hello hd, ahol szintén lehet bérelni CAM+kártya kombót.

Amúgy jó az összefoglalás.

Szabi1981 2011.12.21. 18:43:47

Beltéri egység <> PCI kártya. A PCI kártyának nincs "belső kulcsa" (DSA / RSA), a szolgáltató updateli a kulcspárosítást, és a beltérikben benne van ezek támogatása firmware szinten, PCI kártya esetén ilyen valószínűleg nincs.

Nekem nem jött össze.

Ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen csak azt, hogy nem biztos hogy legális és nyűgös. A rögzítés biztos nem legális, a nézés még talán. De ha csak nézni akarjuk a műsort, ahhoz nem kell MythTV, arra jó a szolgáltató által adott ingyen beltéri egység is.

atix68 2011.12.21. 20:48:25

A cryptoworks kártyával menni fog, a nagravision kártyák párosítva vannak a beltérivel ezért ez nem működik külön. A UPC PVR-es beltérije szintén tud rögzíteni, meg akár scart-on keresztül is fel lehet venni a beltériből ezért nem gondolom, hogy a felvétel ne lenne legális. A kártyamegosztás viszont biztos nem legális.

Szabi1981 2012.10.31. 12:51:05

@atix68: Köszönöm a helyesbítést.
süti beállítások módosítása